Wegetariańskie dwa w jednym - bo można podawać
na kanapce i jako gorący kotlet na obiad.
Niestety nie wymyśliłam receptury sama, przepis
znalazłam w dwumiesięczniku Food & Friends i przyznaję,
że to danie zajęło ważne miejsce w naszym domowym menu:)
Składniki:
2 szklanki fasoli Jaś,
1/2 szklanki kaszy gryczanej i tyle samo kaszy jęczmiennej,
1szklanka płatków owsianych,
4 cebule,
4 marchewki,
2 pietruszki,
1 średni seler,
4 ząbki czosnku,
1/2 szklanki oleju,
pęczek natki pietruszki, bazylia,
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Zaczynamy od tego że kaszę gryczaną i jęczmienną gotujemy na sypko. Fasolę Jaś zalewamy wrzątkiem i moczymy około 2 - 3 godziny następnie gotujemy fasolę do miękkości w świeżej wodzie.
Następnie siekamy i dusimy na rozgrzanym oleju cebulę, czosnek i starte na tarce o grubych oczkach warzywa (ja ułatwiłam sobie trochę tan etap i zmiksowałam warzywa w blenderze:) Kiedy warzywa zrobią się miękki możemy całość odstawić do wystygnięcia.
Fasolę i obie kasze trzeba zmielić w maszynce. Do zmielonej kaszy i fasoli dodajemy warzywa płatki owsiane (też powinny być zmielone), posiekaną natkę pietruszki, jajka i przyprawy do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i przenosimy do wysypanej płatkami owsianymi formy.
Górę pasztetu można posypać ziarnami słonecznika lub dyni.Pasztet opiecze się około godzin w 180C.
Potrawa świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek - ale furorę zrobiła w moim domu jako kotlet wegetariański - wystarczy podgrzać (podsmażyć) na rozgrzanej patelni i podać z ulubionym sosem. Smacznego:)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz