Przepis według Tomka Woźniaka
- ciekawa propozycja dla wszystkich którzy nie jedzą mięsa
- ciekawa propozycja dla wszystkich którzy nie jedzą mięsa
albo dla tych znudzonych klasycznym mięsnym smakiem klopsów:)
Składniki:
2 puszki cieciorki (po 220g),
1/2 cukinii,
100 g świeżego lub mrożonego groszku,
1 łyżeczka przyprawy garam masala,
sól,
pieprz,
1 łyżka mąki,
pęczek natki pietruszki,
olej do głębokiego smażenia.
Przygotowanie:
Wege klopsy są bajecznie proste do przygotowania.
Najpierw odcedzamy ciecierzycę, płuczemy i umieszczamy w blenderze do cieciorki dodajemy cukinię, groszek oraz przyprawę garam masala. Wszystko razem miksujemy.
W trakcie miksowania do masy na klopsiki dodajemy jeszcze sól, pieprz, łyżkę mąki i posiekaną wcześniej natkę pietruszki.
Kiedy wszystko dobrze się połączy mokrymi dłońmi formujemy małe klopsy.
Klopsiki smażymy z każdej strony około 2 - 3 minuty - na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe! Wege klopsy smaczne i szybkie:)
SMACZNEGO !!!
Fajowe! :) A do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy - najlepiej znosi wysokie temperatury.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Ostatnio coraz częściej sięgam po cieciorkę i inne strączki, więc te klopsiki będą jak znalazł!
OdpowiedzUsuń