Ciasto marchewkowe
to w mojej kuchni nowość, ale już podbiło moje serce.
to w mojej kuchni nowość, ale już podbiło moje serce.
Głównie za korzenny smak za to, że jest przyjemnie wilgotne,
nafaszerowane orzechami i idealnie pasuje do kawy z kardamonem:).
Jeszcze jednym niezaprzeczalnym atutem tego ciasta
jest łatwość przygotowania - nie trzeba używać miksera,
wystarczy tylko łyżka do mieszania:)
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej,
pół szklanki drobnego cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki ziela angielskiego,
1/4 łyżeczki soli,
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oleju z orzechów włoskich,
2 jajka,
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (albo takich jakie akurat macie w domu),
pół szklanki posiekanego i odsączonego ananasa (ananas z puszki lub świeży),
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki.
Przygotowanie:
Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony - www.mojewypieki.com.
Zaczynamy od tego, że wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową:)
Potrzebne na będą dwie miski - w pierwszej mieszamy wszystkie suche składniki tj.: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Jeśli macie jakiś problem z przygotowaniem przypraw jakie są podane w przepisie możecie skorzystać z gotowej mieszanki przyprawy do pierników - ja tak robię - po prostu dodaję łyżeczkę przypraw do piernika. W drugiej misce łączymy składniki mokre, tj.: roztrzepane jajka z olejem.
Kiedy mamy przygotowane suche i mokre składniki możemy je połączyć i wymieszać. Do ciasta dodajemy startą marchewkę, orzechy i ananas całość krótko mieszamy łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masę na ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 175 C przez około 40 -45 min. do tzw. suchego patyczka.Gotowe ciasto studzimy w formie później wyjmujemy.
Masę na ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 175 C przez około 40 -45 min. do tzw. suchego patyczka.Gotowe ciasto studzimy w formie później wyjmujemy.
Ciasto marchewkowe idealnie smakuje z kremem z serka philadelphia.
Serek philadelphia jest lekko słony i mogłoby się wydawać, że nie pasuje do ciasta, ale w połączeniu z cukrem pudrem, wanilią i masłem - smakuje wyjątkowo dobrze.
Serek philadelphia jest lekko słony i mogłoby się wydawać, że nie pasuje do ciasta, ale w połączeniu z cukrem pudrem, wanilią i masłem - smakuje wyjątkowo dobrze.
Składniki kremu:
300 g serka philadelphia,
6 łyżek miękkiego masła,
1,5 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (albo ziarenka z jednej laski wanilii).
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę i gotowe.
Teraz pozostaje tylko udekorować ciasto kremem, marcepanowymi marchewkami:) i zaparzyć filiżankę kawy. Polecam serdecznie!!!
SMACZNEGO !!!
To ciasto smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńZupelnie sie nie dziwie, ze ci zasmakowalo. To bylo moje pierwsze "warzywne" ciasto - i nadal pozostaje ulubionym :)
OdpowiedzUsuńale pychota!
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuń...oj wiem, że przepyszne :) Do tego ananasek..no no... pychcioch :) !
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe jest idealne na pochmurny dzień (właśnie na taki jaki dziś za oknem). Marchewkowe ciastko + kawa z całkiem nowego ekspresu:) to dzisiaj moja bajka:)
OdpowiedzUsuńMuszę się kiedyś do Ciebie wprosić na ciacho hihi :)))
OdpowiedzUsuńA ten przepis wypróbuję w weekend, tylko nie wiem gdzie kupić ten serek
Asiu nie musisz się wpraszać - Ty jesteś zaproszona:) Co powiesz na przedpołudniową kawę z kawałkiem ciasta marchewkowego? Może w przyszłą środę?
UsuńWspaniałe ,bardzo lubię ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKwa z kardamonem...? Dla takiej upiekę każe ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe idealnie smakuje właśnie z taką kawą:)
UsuńRobiłam je całkiem niedawno :) Muszę się tylko zmobilizować i dodać je na bloga :) Smaczne :)
OdpowiedzUsuńzawsze dobre! ;)
OdpowiedzUsuń