To jeden z moich ulubionych przepisów na mufinki.
Ciasto jest kawowe wzmocnione kawowym syropem, przepysznym
kremem z mascarpone i likierem amaretto .
Kawowe cudo:)
Składniki na krem:
Oto moja propozycja na podanie muffinek - wzmocniona inspiracją z Pinterest:)
kremem z mascarpone i likierem amaretto .
Kawowe cudo:)
Składniki:
165 g masła,
200 g cukru (cukier trzcinowy byłby idealny),
4 duże jajka,
260 g mąki,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
4 łyżki gorącej wody,
80 g ricotty.
Składniki syropu kawowego:
160 g cukru,
165 ml wody,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Składniki na krem:
500 g mascarpone,
1 - 2 łyżki cukru pudru,
30 ml likieru amaretto.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Zaczynamy od ubicia masła. Kiedy masło stanie się puszyste dodajemy cukier i dalej ucieramy. Nie przerywając mieszania dodajemy na dwa razy po 2 jajka, połowę mąki i następne 2 jajka plus pozostałą część mąki. Dodawanie mąki i jajaek na części gwarantuje puszystość ciasta:)
Na sam koniec do ciasta dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody a następnie serek ricotta. Serek mieszamy z ciastem bardzo delikatnie i szybko dosłownie na dwóch obrotach miksera.
Tak przygotowane ciasto przekładamy ( !!! gałkownica do lodów - świetnie nadaje się do porcjowania ciasta) do formy na muffinki i pieczemy 25 minut w 180C. Po upieczeniu muffinki koniecznie trzeba wystudzić.
Teraz nadszedł czas na przygotowanie syropu kawowego. Wszystkie składniki tj.: cukier, wodę i kawę mieszamy w małym rondelku i ustawiamy na ogniu. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania się syropu - jeszcze przez 2 - 3 minuty pozostawiamy syrop na ogniu (musi się zagęścić). Gotowy syrop odstawiamy do wystygnięcia.
Krem z mascarpone to już łatwizna:) Po prostu mascarpone ubijamy mikserem (po to żeby zyskało puszystą konsystencję) dodajemy łyżkę cukru pudru i likier amaretto. Jeśli chodzi o mnie to dodaję amaretto tak dużo jak można:) Krem z mascarpone jest przepyszny a w połączeniu z kawową muffinką ... cudo:)
Kiedy mamy gotowe już wszystkie części składowe muffinek możemy przystąpić do finału:) Każdą muffinkę przekrawamy na pół obie części polewamy syropem kawowym.
Następnie na dolną część muffinki nakładamy krem z mascarpone i całość przykrywamy drugą połówką muffinki. Ciastko można dodatkowo polać syropem kawowym.
Gotowe:)
Oto moja propozycja na podanie muffinek - wzmocniona inspiracją z Pinterest:)
SMACZNEGO !!!
Wspaniale podane.
OdpowiedzUsuńPrzez chwilę myślałam, że one naprawdę są w filiżankach:)
jejku, ale piękne! :) Mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńwyglądają po prostu świetnie!
OdpowiedzUsuńPrawie się nabrałam na tą filiżankę :)
OdpowiedzUsuńJest Pani bardzo utalentowana, piękne torty i super pomysły, cudo
OdpowiedzUsuńDziękuję za takie miłe słowa:)
Usuń