Przepis pochodzi z kwietniowego numeru Kuchni.
Szynka za sprawą czosnku, majeranku i wina bardzo aromatyczna i przepyszna.
Pieczeń można podawać na gorąco z sosem i śliwkami albo
na zimno np. na kanapce z sałatą:)
Składniki:
1 kg szynki bez kości,
300 g suszonych śliwek,
100 ml czerwonego wina,
2 łyżki sklarowanego masła,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz (najlepiej grubo zmielony),
oliwa.
Przygotowanie:
Zaczynamy od oczyszczenia szynki ze skóry, opłukania w zimnej wodzie i osuszenia.
Następnie nacieramy szynkę marynatą z soli, pieprzu, majeranku, zmiażdżonych ząbków czosnku i oliwy (połączyłam wszystkie składniki do zamarynowania szynki w moździerzu).
Zamarynowaną szynkę odkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Kiedy szynka się zamarynuje wyjmujemy ją z lodówki i smażymy na rozgrzanym sklarowanym maśle - po parę minut z każdej strony. Pięknie przyrumienioną szynkę zdejmujemy z ognia i nacinamy wzdłuż na całej długość tak aby powstała kieszeń. W rozcięcie wpychamy połowę śliwek i zszywamy albo spinamy wykałaczkami mięso.
Tak przygotowaną szynkę układamy w brytfance, całość oblewamy tłuszczem który został ze smażenia a dodatkowo dodajemy kilka łyżek gorącej wody. Brytfankę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C z termoobiegiem na około 1,5 godziny.
Po upływie 45 minut zdejmujemy pokrywę i pieczemy mięso bez przykrycia od czasu do czasu polewając je powstałym w brytfannie sosem.Na około 20 - 15 minut przed końcem pieczenia do szynki dodajemy drugą połowę śliwek i wlewamy czerwone wino.
Pieczeń kroimy i podajemy ze śliwkami (z tymi z którymi się piekła) i sosem.
Szynka jest przepyszna na ciepło ale opcja zimnego kawałka pieczonej szynki na świeżej pajdzie chleba z dodatkiem sałaty lodowej z odrobiną majonezu mmmmm pycha:)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz