Z okazji Dnia Kobiet!
Wszystkiego Najlepszego dla Wszystkich
Pań, Dziewczyn i Dziewczynek!
I oczywiście bukiecik słodkich kwiatów:)
Składniki (na około 20 sztuk):
400 g suchego ciasta (pokruszone ciasto babkowe - tym razem rumowe),
120 g serka mascarpone,
80 g nutelli lub masła orzechowego (ja robiłam tylko z nutellą),
200
g czekolady do obtaczania (użyłam czerwonych pastylek Candy Melts ale tu też panuje pełna dowolność:),
lukier plastyczny na płatki,
20 szt patyczków do lizaków (udało mi się je kupić na allegro).
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy krem - mieszamy serek mascarpone z nutellą (opcjonalnie masłem orzechowym).
Teraz
musimy wymieszać pokruszone ciasto babkowe z kremem i ulepić z całości
kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i na 15 minut wkładamy do
zamrażalki.
Po
upływie 15 minut wyjmujemy ciasto i z dużej kuli robimy 20 małych
kuleczek (to będą głowy reniferów). Małe kuleczki układamy na formie
wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalki na kolejne 15
minut.
Teraz czas przygotować patyczki i roztopić czekoladę (albo gotowe czekoladowe pastylki) z łyżką oleju w
kąpieli wodnej. Wyjmujemy kuleczki z zamrażalki. Końcówkę każdego
patyczka moczymy w rozpuszczonej czekoladzie i wciskamy w środek kulki
(patyczek wciskamy mniej więcej do połowy kulki). Tak przygotowane cake
popsy układamy na blaszce patyczkiem do góry i wkładamy do zamrażalki na
UWAGA :)... około 15 minut. Lukier plastyczny na płatki barwimy na dowolne kolory i wycinamy wykrawaczką.
Cake popsy obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i od razu dekorujemy lukrowymi płatkami. Każdy lizak trzeba wbić w
styropian i odstawić do lodówki. Cake popsy nie lubią zbyt wysokiej
temperatury. Jeszcze jedno - cake popsy są czasochłonne ale efekt
końcowy jest tego wart - są bardzo smaczne.
Smacznego !!!
ale fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńA jak świetnie smakuje!!!
OdpowiedzUsuńTe kwiatki były przepyszne:)
OdpowiedzUsuń