8 marca 2013

Kwitnące cake popsy:)

Z okazji Dnia Kobiet!
Wszystkiego Najlepszego dla Wszystkich
Pań, Dziewczyn i Dziewczynek!
I oczywiście bukiecik słodkich kwiatów:)




Składniki (na około 20 sztuk):
400 g suchego ciasta (pokruszone ciasto babkowe - tym razem rumowe),
120 g serka mascarpone,
80 g nutelli lub masła orzechowego (ja robiłam tylko z nutellą),
200 g czekolady do obtaczania (użyłam czerwonych pastylek Candy Melts ale tu też panuje pełna dowolność:),
lukier plastyczny na płatki,
20 szt patyczków do lizaków (udało mi się je kupić na allegro).

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy krem -  mieszamy serek mascarpone z nutellą (opcjonalnie masłem orzechowym). 
Teraz musimy wymieszać pokruszone ciasto babkowe z kremem i ulepić z całości kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i na 15 minut wkładamy do zamrażalki.
Po upływie 15 minut wyjmujemy ciasto i z dużej kuli robimy 20 małych kuleczek (to będą głowy reniferów). Małe kuleczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalki na kolejne 15 minut.
Teraz czas  przygotować patyczki i roztopić czekoladę (albo gotowe czekoladowe pastylki) z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Wyjmujemy kuleczki z zamrażalki. Końcówkę każdego patyczka moczymy w rozpuszczonej czekoladzie i wciskamy w środek kulki (patyczek wciskamy mniej więcej do połowy kulki). Tak przygotowane cake popsy układamy na blaszce patyczkiem do góry i wkładamy do zamrażalki na UWAGA :)... około 15 minut.  Lukier plastyczny na płatki barwimy na dowolne kolory i wycinamy wykrawaczką.
Cake popsy obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i od razu dekorujemy lukrowymi płatkami. Każdy lizak trzeba wbić w styropian i odstawić do lodówki. Cake popsy nie lubią zbyt wysokiej temperatury. Jeszcze jedno - cake popsy są czasochłonne ale efekt końcowy jest tego wart - są bardzo smaczne.






 Smacznego !!!

3 komentarze: