W związku z tym, że na moim blogu zrobiło się bardzo słodko:)
nadszedł czas na przełamanie smaku!
Moje propozycja to krem z czerwonej papryki i pomidorów.
Składniki:
1/2 kg pomidorów,
3 czerwone papryki
2 gałązki tymianku,
4 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
1/2 l bulionu warzywnego,
2 łyżki oliwy do smażenia,
2 łyżki masła.
Opcjonalnie:
pestki dyni lub słonecznika,
3 łyżki ser feta,
szczypta płatków chilli.
Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego umycia papryki i pomidorów. Następnie dzielimy papryki na pół i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Pomidory kroimy na ćwiartki i razem z nie do końca obranymi ząbkami czosnku i gałązką tymianku - układamy w drugiej formie. Warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230C na 30 minut (papryka powinna być na górnej półce, pomidory na dolnej).
Pomidory kroimy na ćwiartki i razem z nie do końca obranymi ząbkami czosnku i gałązką tymianku - układamy w drugiej formie. Warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230C na 30 minut (papryka powinna być na górnej półce, pomidory na dolnej).
Po upieczeniu skórkę z papryki i pomidorów trzeba zdjąć (skóra papryki powinna być aż czarna).
Następnie na oliwie wymieszanej z masłem trzeba zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka do garnka dolewamy bulion, obraną paprykę, pomidory i czosnek (oczywiście bez skórek:) Całość doprawiamy solą, pieprzem, listkami tymianku i chilli. Zupę trzeba zagotować i zmiksować na aksamitny krem.
Zupę można podać z uprażonymi na suchej patelni pestkami (dyni lub słonecznika) i pokruszonym serem feta (w oryginalnym przepisie polecano bryndzę). Zupa ma delikatną konsystencję i bardzo wyraźny smak papryki:)
Polecam!!!
Polecam!!!
Mmmm! Zdecydowanie moje smaki! Chciałbym taką dziś zjeść. Rozgrzewająca, pyszna. Koniecznie ostra :)
OdpowiedzUsuńPzdr
Polecam:)
Usuń