10 lipca 2013

Kotlety cielęce z grilla.

Sezon grillowy w pełni.
Więc na okoliczność grilla proponuję skorzystać z propozycji jaką znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie" - smakowite roladki cielęce z własnoręcznie przygotowanym pesto i przepyszną mozzarellą.


Składniki:
100 g rukoli,
50 g świeżej bazylii,
3 ząbki czosnku,
25 g tartego parmezanu,
20 - 30 g orzeszków pinii,
2 kulki mozzarelli (około 250 g),
6 małych kotletów cielęcych
sól i pieprz.

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pesto. Bazylię i rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek około 2-3 ząbki obieramy i miksujemy (najlepiej w blenderze) razem z rukolą, bazylia, parmezanem, orzeszkami piniowymi, oliwą, odrobiną soli i pieprzu. Kiedy pesto jest już gotowe (smak domowego pesto jest naprawdę świetny:) można zająć się kotlecikami cielęcymi. Każdy kotlet rozbijamy najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu (bardzo delikatnie), oprószamy solą i pieprzem. 
Na każdym kawałku cielęciny rozsmarowujemy jedną łyżeczkę pesto i układamy kawałek mozzarelli. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladki, spinamy patyczkami do szaszłyków. Wierzch każdej roladki smarujemy jeszcze odrobiną pesto i pieczemy na rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony.  Polecam - cielęcina z pesto i mozzarellą z grilla to przepyszny mięsny kąsek:)



 SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz