6 października 2013

Klopsy wegetariańskie z ciecierzycy.

Przepis według Tomka Woźniaka
- ciekawa propozycja dla wszystkich którzy nie jedzą mięsa
 albo dla tych znudzonych klasycznym mięsnym smakiem klopsów:)

Składniki:
2 puszki cieciorki (po 220g),
1/2 cukinii,
100 g świeżego lub mrożonego groszku,
1 łyżeczka przyprawy garam masala,
sól,
pieprz,
1 łyżka mąki,
pęczek natki pietruszki,
olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie:
Wege klopsy są bajecznie proste do przygotowania.
Najpierw odcedzamy ciecierzycę, płuczemy i umieszczamy w blenderze do cieciorki dodajemy cukinię, groszek oraz przyprawę garam masala. Wszystko razem miksujemy. 
W trakcie miksowania do masy na klopsiki dodajemy jeszcze sól, pieprz, łyżkę mąki i posiekaną wcześniej natkę pietruszki. 
Kiedy wszystko dobrze się połączy mokrymi dłońmi formujemy małe klopsy. 
Klopsiki smażymy z każdej strony około 2 - 3 minuty - na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe! Wege klopsy smaczne i szybkie:) 


SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Fajowe! :) A do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy - najlepiej znosi wysokie temperatury.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować! Ostatnio coraz częściej sięgam po cieciorkę i inne strączki, więc te klopsiki będą jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń