23 maja 2012

Rabarbar rządzi :)

Tej wiosny w mojej kuchni rabarbar jest numerem 1. 
Rabarbar zawsze kojarzył mi się z kompotem jaki moja babcia gotowała kiedy byłam dzieckiem  :)
ale od teraz będzie mi się jeszcze kojarzył z przepysznym
 musem rabarbarowo - truskawkowym i muffinkami .
 Przepisy znalazłam w majowym numerze Kuchni - polecam!!!


Ciasto z musem rabarbarowo - truskawkowym*.

Składniki:
500 g rabarbaru,
1 szklanka cukru,
2 torebki żelatyny (po 9 g),
2 szklanki pokrojonych truskawek,
sok z połowy  cytryny,
2 szklanki zmiksowanych na proszek herbatników,
6 łyżek stopionego masła,
1 szklanka śmietany kremówki (36%).

Przygotowanie:
Zaczynamy od oczyszczenia i pokrojenia na 2 - 3 centymetrowe kawałki rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy ciągle mieszając. Całość dusimy na małym ogniu około 10 minut ( zaskakujące jak łatwo rabarbar mięknie). 
Kiedy rabarbar będzie już miękki musimy go zmiksować blenderem na mus i odstawić do wystygnięcia. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Rozpuszczoną i podgrzaną żelatynę dodajemy do rozgniecionych truskawek. Truskawki przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny. 
W międzyczasie rozkruszone herbatniki mieszamy z masłem i oblepiamy nimi tortownicę (albo formę na tartę) o średnicy 23 cm (herbatniki dociskamy do dna i brzegów tak aby powstała równa warstwa). 
Podstawę z herbatników pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut, studzimy.
Do gęstniejącej masy rabarbarowej dodajemy ubitą śmietanę (można w trakcie ubijania dodać do śmietany odrobinę cukru pudru), delikatnie mieszamy i tak powstały mus przekładamy na spód z herbatników. Całość wstawiamy minimalnie na 2 - 3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Gotowe ciasto można udekorować truskawkami, miętą a ja użyłam jeszcze gorzkiej czekolady. Mniam:)





Smacznego !!!




Muffinki z karmelizowanym rabarbarem*.

Składniki: 
Masa owocowa:
6 łyżek brązowego cukru,
4 łyżki masła,
1 kubek rabarbaru pokrojonego w małe kawałki.
Ciasto: 
4 łyżki miękkiego masła,
1/4 szklanki drobnego cukru,
1 duże jajko,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
duża szczypta soli i gałki muszkatołowej,
1/2 szklanki mleka,
skórka otarta z 1 pomarańczy.

Przygotowanie:
Drugi przepis na rabarbarowe szaleństwo musimy zacząć od wtarcia brązowego cukru w 6 łyżek masła (można wcześniej rozpuścić masło) i wymieszania z rabarbarem. Rabarbarową masę rozkładamy na dnie dołków formy na muffinki (tym razem nie używamy papilotek).
Teraz czas na ciasto:) Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Osobno mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołowa. Masę maślaną mieszamy (raczej ręcznie - ciasto nie może być zbyt dobrze wyrobione) na przemian z suchymi składnikami (czyli mąka z dodatkami) i mlekiem. Na sam koniec dodajemy skórkę z pomarańczy:)
Ciasto przekładamy do formy na muffinki przykrywając rabarbar. Muffinki pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, po upieczeniu studzimy w formie przez około 5 minut. Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy muffinki tak żeby nie uszkodzić glazury rabarbarowej. 
Przepis poleca żeby muffinki podawać na ciepło i faktycznie w tej postaci są najsmaczniejsze:) 



Smacznego !!!
 

*przepisy pochodzą z miesięcznika "Kuchnia" 05/2012




1 komentarz: