5 czerwca 2012

Koko, koko GRISSINI spoko:)

Euro 2012 już tuż tuż!!!
Mam więc propozycję dla wszystkich kibiców piłkarskich - 
paluszki grissini. 
Grissini to fantastyczne paluszki chlebowe idealnie nadają się do chrupania w trakcie emocjonujących meczów piłkarskich:)
Grissini są świetne, można je przygotować z różnymi dodatkami np: suszonym oregano, rozmarynem, sezamem lub z orzechami..
Jedną z niezaprzeczalnych zalet paluszków grissini jest to że moje dziecko dobrze się bawi przy ich wałkowaniu i wydłużaniu i najważniejsze bardzo nam wszystkim smakują:)


Składniki:
500 g mąki pszennej (świetnie nada się też mąka chlebowa),
250 - 300 ml letniej wody,
25 g drożdży piekarskich lub dwie torebeczki suszonych (po 8 g każda),
2 łyżeczki miałkiej soli,
1 łyżeczka cukru i  jeszcze jedna szczypta cukru,
3 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie dodatki: suszone oregano, sezam lub orzechy.

Przygotowanie:
Ciasto na grissini zaczynamy od przygotowania drożdżowego zaczynu tj. rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich 3 łyżki letniej wody i szczyptę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie do osobnej miski przesiewamy mąkę na środek wlewamy zaczyn z drożdży a po bokach (wzdłuż brzegów misy) sypiemy sól. Do mąki z zaczynem drożdżowym  dodajemy cukier, oliwę i  powoli letnią wodę. 
Ciasto musimy dobrze wymieszać (najłatwiej zrobić to widelcem)
a następnie wyrobić (wyrabiamy ciasto przez około 5-10 minut). 
Jeśli ciasto za bardzo się klei można dodać mąki albo wody jeśli jest zbyt suche. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione czyli gładkie i elastyczne dzielimy je na trzy części i do każdej dodajemy inny dodatek (oregano, rozmaryn, sezam...czego dusza zapragnie:)
Tak przygotowane ciasto odkładamy do misy, którą przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na około 1 -2 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym jak ciasto wyrosło czyli podwoiło swoją objętość ponownie je wyrabiamy (około 30 sekund) formujemy wałek i tniemy go na plasterki.
Plasterki ciasta rozwałkowujemy na paluszki - to jest oczywiście ulubiony moment mojego dziecka :) Ważna rada!im cieńsze paluszki grissini tym smaczniejsze:)
Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy wilgotną ścierką, zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.Paluszki chlebowe grissini pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200 C. 
Gotowe teraz już można chrupać:)




 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz