Nie ma wątpliwości !!!
Ta wiosna w mojej kuchni zdecydowanie należy do rabarbaru:)
Ta wiosna w mojej kuchni zdecydowanie należy do rabarbaru:)
W związku z tym mam jeszcze jedną propozycję na rabarbarowy smakołyk
- kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Bardzo fajne ciasto nie za słodkie, nie za kwaśne a ciekawe jest to że najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu - oczywiście jeśli dotrwa:)
Recepturę znalazłam w skarbnicy najciekawszych przepisów na
ciasta i desery czyli na stronach blogu "Moje wypieki".
ciasta i desery czyli na stronach blogu "Moje wypieki".
Składniki:
2 szklanki mąki (szklanki o pojemności 250ml),
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki cukru pudru,
185 g masła,
3 duże żółtka (albo 4 małe),
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 kg rabarbaru,
6 łyżek cukru (ja dodałam 7 łyżek),
1/2 szklanki dżemu truskawkowego,
Kruszonka:
185 g mąki pszennej,
100 g cukru,
125 g masła,
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przesiania mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, całość dokładnie i szybko siekamy.
Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy ciasto które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy ciasto które zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Ciasto po wyjęciu z lodówki musimy zetrzeć tarką na blaszkę o wymiarach 33 x 32 cm i dokładnie wykleić nim dno. Ciasto delikatnie podpiekamy około 15 - 20 minut aż będzie lekko złote.
Umyty i obrany rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki.
Następnie rozgrzewamy dużą suchą patelnię na którą wrzucamy rabarbar i cukier. Rabarbar z cukrem mieszamy do momentu kiedy rabarbar puści soki (ok. 2-3 minuty) . Po tym jak rabarbar puści soki zdejmujemy go z ognia i odsączamy.
Następnie rozgrzewamy dużą suchą patelnię na którą wrzucamy rabarbar i cukier. Rabarbar z cukrem mieszamy do momentu kiedy rabarbar puści soki (ok. 2-3 minuty) . Po tym jak rabarbar puści soki zdejmujemy go z ognia i odsączamy.
Musimy jeszcze przygotować kruszonkę czyli cukier i cukier waniliowy wymieszać z mąką. Masło roztapiamy i bardzo mocno podgrzewamy w rondelku po czym zalewamy suche składniki. Całość dobrze mieszamy - kruszonka gotowa:).
Wcześniej podpieczony spód ciasta po wystudzeniu smarujemy cienko dżemem, wykładamy na ciasto odsączony rabarbar, całość posypujemy łyżką bułki tartej i pokruszoną kruszonką.
Pieczemy około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem (ja posypałam na bogato:)
Wcześniej podpieczony spód ciasta po wystudzeniu smarujemy cienko dżemem, wykładamy na ciasto odsączony rabarbar, całość posypujemy łyżką bułki tartej i pokruszoną kruszonką.
Pieczemy około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem (ja posypałam na bogato:)
to jest najlepsze ciasto rabarbarowe na swiecie! Jest przepyszne, kruszonka-po prostu rewelacja!Polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńPytanie...ile proszku do pieczenia???
OdpowiedzUsuńja daje 1/2 lyzeczki, w przepisie cukier puder podany jest dwa razy wiec zalozylam,ze chodzi o proszek do pieczenia. Ciasto jest rewelacyjne!
OdpowiedzUsuń