4 sierpnia 2012

Sałatka z arbuzem i mozzarellą.

Sezon na arbuzy w pełni !!!
W związku z tym mam dzisiaj propozycję dla wszystkich którzy 
chcieliby od arbuza czegoś więcej.
Przeglądając lipcowy numer miesięcznika "Moje gotowanie" znalazłam
 ciekawy i prosty przepis na sałatkę z arbuzem i mozzarellą.
Sałatka łączy w sobie wiele smaków: słodki, kwaśny, słony 
- przypadła mi do gustu taka mieszanka. 
Świetny pomysł na przystawkę! Polecam.


Składniki:
1arbuz średniej wielkości,
25 kulek mozzarelli,
4 plastry szynki dojrzewającej,
100 g rukoli,

Składniki na sos do sałatki:
2 łyżki octu z białego wina,
łyżka cukru,
łyżka ziarnistej musztardy,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od wycinania kulek z arbuza (używam do tego specjalnej łyżki). Następnie odsączamy kulki mozzarelli a szynkę tniemy na mniejsze kawałki.
Rukolę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Na rukoli układamy kulki arbuza i mozzarelli i zwiniętą szynkę. Całą sałatkę polewamy sosem który dobrze jest przygotować troszeczkę wcześniej. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie z sobą cukru, octu, musztardy i oliwy. Sałatkę delikatnie polewamy sosem - a na sam koniec całość posypujemy drobno posiekaną miętą. Serdecznie polecam.
Sałatka robi niezłe wrażenie na gościach - którzy jeszcze przed zjedzeniem próbują odgadnąć czym są te czerwone kuleczki w środku :?



SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. fajne są takie niebanalne sałatkowe pomysły. gdy słodki arbuz..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! A smakiem też na pewno dorównuje:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń