13 sierpnia 2012

Powidła śliwkowe.

W tym roku śliwki wyjątkowo bogato obrodziły -
 przy najmniej u mojej sąsiadki tak było:)
Całe szczęście mam tak uprzejmych sąsiadów, 
że obdarowali mnie swoimi śliwkami!!!
W związku z tym postanowiłam zrobić powidła.
Udało mi się znaleźć w sieci - fantastyczny przepis 
na powidła śliwkowe "dla leniwych".
Faktycznie nie napracowałam się przy powidłach dla leniwych:)
- jedyne co było potrzebne to czas. 
Ale efekt jest fantastyczny bo konfitury są przepyszne:)


Składniki:
3 kg śliwek,
3 łyżki octu,
500 g cukru (można dodać więcej jeśli śliwki są bardzo kwaśne)

Przygotowanie:
Przepis jest naprawdę prosty - aż zaskakujący:). 
Zaczynamy od tego, że w wielkim garnku mieszamy ze sobą wypestkowane śliwki, ocet i cukier. Ocet dodajemy po to żeby śliwki nie straciły swojego pięknego koloru. 
Wszystkie składniki trzeba dobrze wymieszać i odstawić na 24 godziny w jakieś chłodne miejsce. Kiedy już minie doba, ustawiamy garnek na małym ogniu na około 3 godziny. Garnek przez te 3 godziny musi być odkryty - sok z śliwek powinien swobodnie parować.
Najważniejsze !!! w czasie gotowania POWIDEŁ ABSOLUTNIE NIE WOLNO MIESZAĆ!!! inaczej się przypalą!!!
Po upływie 3 godzin można już zacząć mieszać ok. pół godziny od uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec przekładamy konfitury do słoików i wekujemy na zimno. Gotowe:)
 


SMACZNEGO !!!




Tu znalazłam przepis:) na powidła: http://www.wielkiezarcie.com/recipe19462.html

4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu, brzmi fantastycznie. Tylko niestety z mniejszej porcji, bo nie mam aż tylu śliwek, no chyba, że uda mi się dokupić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam że do śliwek trzeba dodać ocet,jutro wypróbuję przepis bo śliwki już kupiłam w Lidlu i to 3 kg.,mam nadzieję że wyjdą pyszne powidła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Powodzenia w smażeniu powideł:) Ocet jest potrzebny do tego żeby śliwki nie zmieniły koloru. Pamiętaj o tym żeby śliwki smażyć na małym ogniu i w żadnym razie przez te pierwsze 3 godziny smażenia nie wolno śliwek mieszać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany już od 3 lat, rewelacyjny i bez dużej pracy. Polecam. Powidła pyszne.

    OdpowiedzUsuń