23 grudnia 2012

Pierniczki z orzechami włoskimi - dla spóźnialskich:)

Te pierniczki to propozycja dla tych którzy zapomnieli o zrobieniu pierniczków 
albo tych którzy zrobili pierniczki wystarczająco szybko, ale 
pozostali domownicy zjedli już wszystkie świąteczne zapasy pierniczków:))) 
 Pierniczki robi się naprawdę szybko i tak samo szybko
 można je zjeść (są od razu miękkie).

Składniki:
300 g mąki pszennej,
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
2 duże jajka,
130 g cukru pudru,
100 g roztopionego masła,
100 g miodu,
100 g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:
Dwa rodzaje mąki, cukier puder, kakao, przyprawy piernikowe i sodę przesiewamy do dużej miski. Następnie do suchych składników dodajemy orzechy, jajka, miód i roztopione masło. Całość wyrabiamy ręcznie - ciasto jest dosyć klejące ale w żadnym wypadku nie wolno dodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość minimum 4 minimetrów i foremkami wycinamy dowolne kształty.
Pierniczki pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 180 ć przez około 8 - 10 minut. Po upieczeniu pierniczki dekorujemy dowolnie. Moje pierniczkowe serduszka zamieniły się w renifery:)



SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz