Niebieskie ufo cake popsy
to jeszcze jedna słodka niespodzianka dla mojego syna!
Składniki (na około 20 sztuk):
400 g suchego ciasta (pokruszone ciasto babkowe - np. czekoladowe),
120 g serka mascarpone,
80 g masła orzechowego,
200
g czekolady do obtaczania (użyłam niebieskich pastylek Candy Melts),
lukier plastyczny do dekoracji,
20 szt patyczków do lizaków.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy krem - mieszamy serek mascarpone z masłem orzechowym.
Następnie pokruszone ciasto babkowe mieszamy z kremem i z całości lepimy
kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i na 15 minut wkładamy do
zamrażalki.
Po
upływie 15 minut wyjmujemy ciasto i z dużej kuli robimy 20 małych
kuleczek (to będzie ufo:). Małe kuleczki układamy na formie
wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalki na kolejne 15
minut.
Teraz czas przygotować patyczki i roztopić czekoladowe pastylki z łyżką oleju w
kąpieli wodnej. Wyjmujemy kuleczki z zamrażalki. Końcówkę każdego
patyczka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i wciskamy w środek kulki
(patyczek wciskamy mniej więcej do połowy kulki). Tak przygotowane cake
popsy układamy na blaszce patyczkiem do góry i wkładamy do zamrażalki na
UWAGA :)... około 15 minut.
Cake popsy obtaczamy w rozpuszczonych pastylkach czekoladowych i od razu dekorujemy. Każdy lizak trzeba wbić w
styropian i odstawić do lodówki. Cake popsy nie lubią zbyt wysokiej
temperatury. Jeszcze jedno - cake popsy są czasochłonne ale efekt
końcowy jest tego wart - są smakowite.
SMACZNEGO !!!
Śliczne:-)
OdpowiedzUsuń