25 marca 2012

Musli z orzechami

Dziś mam propozycje na śniadanie - jak mówią, najważniejszy posiłek dnia - musli z orzechami:) Musli z orzechami + jogurt to świetny pomysł na pierwsze śniadanie nie tylko dla tych którzy są na diecie! Takie musli to prawdziwy zastrzyk energii bogaty w węglowodany, a ubogi w tłuszcze. Poza tym chrupiące musli to świetna alternatywa dla nudnych kanapek Polecam:)

Składniki:
125 g masła,
150 ml miodu,
500 g płatków owsianych,
100 g pestek dyni,
100 g ziaren słonecznika,
100 g płatków migdałowych (można też dodać 100 g wiórków kokosowych),
1 łyżeczka esencji waniliowej.

Przygotowanie:
Zaczynamy od roztopienia w rondlu masła i miodu. Do masła i miodu dodajemy jedną łyżeczkę esencji waniliowej całość mieszamy i odstawiamy na moment. 
W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki czyli: płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, płatki migdałowe (opcjonalnie wiórki kokosowe:).
Do wymieszanych suchych składników wlewamy mieszankę masła i miodu, całość bardzo dokładnie mieszamy.
Musli wykładamy na blaszkę i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 C. Całość od czasu do czasu trzeba wymieszać - musli na brzegach łatwo się spieka.
Po upieczeniu i wystudzeniu do musli można dodać rodzynki, suszone morele orzechy albo świeże owoce i oczywiście ulubiony jogurt:)


Smacznego !!!

1 komentarz: