10 kwietnia 2012

Wielkanocny strudel rybny z dorszem i łososiem

Święta , Święta i...
  po Świętach:( 

Mam nadzieję, że wszyscy spędzili tegoroczne Święta Wielkanocne
 w miłej, rodzinnej i smacznej :) atmosferze. 
 Moją  propozycją na świąteczny obiad w tym roku był rybny strudel. 
Danie bardzo proste do przyrządzenia, smaczne i zdrowe! 
Bez obaw o ości do tego przepisu wykorzystujemy filet :)


Składniki:
300 g mrożonego szpinaku,
150 g marchewki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
2 jajka,
100 g kwaśnej śmietany,
sól, pieprz,
po 250 g filetów z dorsza i łososia,
200 g gotowego ciasta francuskiego,
100 g startego sera gruyera,
3 łyżki bułki tartej,
żółtko do posmarowania strudla

Przygotowanie:
Zaczynamy od tego, że na maśle około 5 minut dusimy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w paseczki marchewkę. Po upływie 5 minut dodajemy rozmrożony i osączony szpinak, 2 jajka, śmietanę, (ja śmietanę zamieniłam na serek ricotta )  sól, i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Filety rybne musimy dobrze opłukać, osuszyć a następnie pokroić w paski i oczywiście dobrze posolić, popieprzyć.
Teraz nadszedł  czas na rozwinięcie ciasta francuskiego (najlepiej kupić gotowe:)  
Ciasto francuskie pokrywamy warzywami, posypujemy serem i tartą bułką, na wierzch kładziemy paski ryby, całość zwijamy jak roladę. 
Strudel kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem strudel musimy posmarować rozmąconym jajkiem. Całość pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ja mojego strudla podałam z ryżem i sałatką z roszponki. 
Było smakowicie:)





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz