14 kwietnia 2012

Snickers *

Snickers - ciastko na specjalne okazje:) 
Ciasto snickers to połączenie przepysznych miodowych placków z budyniem waniliowym, masą karmelową i orzechami włoskimi. Snickers jest nieco pracochłonnym ciastem ale jego smak jest wart tej pracy.

Składniki na ciasto:
750 g mąki,
4 jajka,
4 łyżki miodu,
200 g cukru,
250 g masła(w temperaturze pokojowej),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki na górną warstwę:
100 g masła,
250 g orzechów włoskich,
3 łyżki miodu,
4 łyżki cukru.

Składniki na pierwszy krem:
2 budynie waniliowe,
750 ml mleka (Budyń gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu- ale w mniejszej ilości mleka).

Składniki na drugi krem:
1 puszka masy karmelowej (można też kupić mleko skondensowane w puszce i gotować przez 3 godziny - ale po co się tak męczyć:)


Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Ja za pierwszym razem zagniatałam ciasto z pomocą robota kuchennego - ale jeśli mam być szczera to znacznie łatwiej zrobić to ręcznie:)
Kiedy ciasto będzie już dobrze zarobione całość dzielimy na 3 części, jedna z części musi być większa od dwóch pozostałych. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Po upływie godziny wyjmujemy po kolei kawałki ciasta. Zaczynamy od rozwałkowania  i pieczenia dwóch mniejszych kawałków ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto mocno się klei - moja rada jest taka żeby wałkować każdy placek przez folię spożywczą - to znacznie ułatwia pracę). Każdą część pieczemy ok 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C. Największy placek także rozwałkujemy na blasze i wylewamy na niego masę z orzechów włoskich.
Masę orzechową przygotowujemy w następujący sposób. Grubo posiekane orzechy włoskie, masło, cukier i miód wkładamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Wrzącą masę orzechową wylewamy i rozprowadzamy na największej części ciasta. Pieczemy identycznie jak dwa poprzednie placki
Po upieczeniu studzimy placki.
Teraz czas na najprzyjemniejszą część czyli przekładanie ciasta:) Na pierwszym placku rozsmarowujemy krem z gorącego budyniu, całość przykrywamy drugim plaskiem na którym rozprowadzamy masę karmelową. 
Całość przykrywamy plackiem z masą orzechową:).

Uff... pisanie tego przepisu jest chyba bardziej czasochłonne niż pieczenie całego ciasta:)) Snickers najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. 
Polecam, to naprawdę królewskie ciastko:)



Smacznego !!!

*Tu znalazłam przepis - http://lubie.gotowac.com/

3 komentarze:

  1. CIasto przepyszne ;) Przed pieczeniem ciasto wsadziłam do zamrażalnika zamiast do lodówki i podczas wałkowania nie kleiło się. Bałam się, że nie wyjdzie a ednak się udało jest wysokie i bardzo dobre :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacyjny, najtrudniejsze jest chyba wałkowanie. Obawiałam się, ze może być zbyt twardy, niepotrzebnie. Jest ciastem słodkim, ale znośnie. wynik moich starań na 5 zdjęciu od dołu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341178400,title,Tort-kokosowo-truskawkowy,index.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę prosić dokładny rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń