17 marca 2013

Sałatka z kurczakiem i jogurtem.

Sałatka ma bardzo ciekawy smak,
głównie dzięki jogurtowemu dressingowi,
 chrupiącym orzechom i soczystym jabłkom. 
Polecam! idealna sałatka na rozpoczęcie wiosny:)


Składniki:
4 piersi z kurczaka,
1 litr bulionu warzywnego,
100 g orzechów włoskich,
4 łodygi selera naciowego,
1 cytryna,
400 g zielonych jabłek,
200 g jogurtu naturalnego,
170 ml majonezu,
sól i pieprz.

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa - trzeba umyć i oczyścić filety z kurczaka i włożyć je do gorącego bulionu. Filety gotujemy w bulionie przez około 10 - 15 minut, kiedy filety będą już miękkie trzeba je odcedzić i pokroić w paski.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i studzimy. 
Następnie kroimy w plastry oczyszczone łodygi selera naciowego. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę (razem ze skórką). Jabłka przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny (po to żeby jabłka nie zmieniły koloru). Teraz czas na zrobienie jogurtowego dressingu:) - majonez mieszamy z jogurtem i gotowe. 
Sos jogurtowy wlewamy do miski z jabłkami, dodajemy kurczaka, seler i 2/3 orzechów. Sałatkę mieszamy doprawiamy solą i pieprzem i na około godzinę odstawiamy do lodówki. Przed podaniem sałatkę posypujemy pozostałymi orzechami. 
Smaczna, pożywna i odświeżająca sałatka polecam:)



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz