9 marca 2013

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów*.

W związku z tym, że na moim blogu zrobiło się bardzo słodko:) 
nadszedł czas na przełamanie smaku! 
Moje propozycja to krem z czerwonej papryki i pomidorów.


Składniki:

1/2 kg pomidorów,
3 czerwone papryki
2 gałązki tymianku,
4 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
1/2 l bulionu warzywnego,
2 łyżki oliwy do smażenia,
2 łyżki masła.
Opcjonalnie:
pestki dyni lub słonecznika,
3 łyżki ser feta,
szczypta płatków chilli.

Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego umycia papryki i pomidorów. Następnie dzielimy papryki na pół i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. 
Pomidory kroimy na ćwiartki i razem z nie do końca obranymi ząbkami czosnku i gałązką tymianku - układamy w drugiej formie. Warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230C na 30 minut (papryka powinna być na górnej półce, pomidory na dolnej).
Po upieczeniu skórkę z papryki i pomidorów trzeba zdjąć (skóra papryki powinna być aż czarna). 
Następnie na oliwie wymieszanej z masłem  trzeba zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka do garnka  dolewamy bulion, obraną paprykę, pomidory i czosnek (oczywiście bez skórek:) Całość doprawiamy solą, pieprzem, listkami tymianku i chilli. Zupę trzeba zagotować i zmiksować na aksamitny krem. 
Zupę można podać z uprażonymi na suchej patelni pestkami (dyni lub słonecznika) i pokruszonym serem feta (w oryginalnym przepisie polecano bryndzę). Zupa ma delikatną konsystencję i bardzo wyraźny smak papryki:)
Polecam!!!



Smacznego !!!


*przepis pochodzi z dwumiesięcznika Food & Friends

2 komentarze:

  1. Mmmm! Zdecydowanie moje smaki! Chciałbym taką dziś zjeść. Rozgrzewająca, pyszna. Koniecznie ostra :)

    Pzdr

    OdpowiedzUsuń