14 listopada 2011

Łosoś z kaparami.

Dzień Dobry:) Dziś poraz kolejny zainspirowana przepisami z Biblioteki Poradnika Domowego chciałabym wszystkim zaproponować łososia z kaparami. Główną częścią tego przepisu jest przepyszny sos, a jeśli chodzi o łososia to z tą rybką zawsze idzie łatwo:)

Składniki:
50dkg płatów łososia (filet trzeba podzielić na mniejsze kawałki),
3 łyżki masła do sosu,
3 łyżeczki mąki,
szklanka bulionu rybnego albo warzywnego,
6 łyżeczek soku z cytryny (nie trzeba się bać tej ilości, sos jest cudownie delikatny);
1/2 szklanki śmietany kremówki,
łyżka opłukanych kaparów (ja uwielbiam kapary i dodałam trochę więcej:)
2 łyżki masła do smażenia ryby  (można też smażyć na oliwie),
sól, biały pieprz.

Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu:) w rondlu musimy roztopić masło, dodać mąkę i zrobić z tego jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy bulion. Całość trzeba zagotować ciągle mieszając. 
Sos podgrzewamy ok. 15 min. (trzeba pamiętać o tym żeby co jakiś czas zamieszać). Dodajemy do sosu świeżo wyciśniętego soku z cytryny, śmietanę i kapary. Sos musimy mieszać aż zgęstnieje i stanie się gładki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos jest gotowy, teraz trzeba usmażyć rybę. 
Łososia bardzo dobrze smaży się na patelni grillowej po 5 min. z każdej strony. Po usmażeniu doprawiamy łososia pieprzem, solą i polewamy sosem z kaparami.
Z łososiem świetnie komponuje się ryż ugotowany na sypko. Polecam:)



Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz