Dziś pora na solidne i mięsne danie:) Tak więc rolada schabowa ze szpinakiem.
Danie bardzo smaczne i efektownie wyglądające na stole. Przepis znalazłam w takiej małej książeczce z serii Biblioteka Poradnika Domowego - swoją drogą ta mała książeczka to cudowna skarbnica przepisów dań ze szczawiem i szpinakiem.
Składniki:
1.5 kg schabu bez kości,
50 dkg szpinaku (ja użyłam mrożonego),
2 małe marchewki pokrojone w kostkę,
10 dkg szynki wędzonej (można też użyć wędzonego boczku),
2 ząbki czosnku,
jajko,
łyżka przyprawy do zupy (maggi)
2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia można też użyć margaryny)
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Zaczynamy od schabu, a w zasadzie od jego umiejętnego rozkrojenia, trzeba rozkroić schab tak, żeby powstał duży cienki płat. Płat schabu trzeba rozbić, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć rozgniecionym czosnkiem i odstawić na godzinę do lodówki (ja za pierwszym razem zostawiłam schab na całą noc, drugim razem na dwie godziny w lodówce i muszę przyznać że schab który spełnił całą noc w chłodni był smaczniejszy). Ugotowany szpinak trzeba posiekać, wymieszać z jajkiem i przyprawą maggi. Szynkę, albo opcjonalnie boczek pokroić w wąskie paski. Na płacie schabu najpierw musimy rozsmarować równomiernie szpinak, na nim rozłożyć marchewkę i paseczki szynki (lub boczku). Mięso zawinąć w roladę, dokładnie obwiązać nicią i obsmażyć na patelni z każdej strony. Kiedy rolada ładnie się zrumieni przekładamy ją w rękaw do pieczenia, wlać łyżkę wody i piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 160C. Gotowe, teraz proszę pokroić roladę i poczęstować swoich gości albo wygłodniałą rodzinkę :)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz