Danie na dziś - to zupa z kalafiora i sera. Przepis pochodzi z książki Jamie Olivera "Każdy może gotować" Zupa jest przepyszna, bardzo sycąca i świetna dla mojego męża wegetarianina. Jeszcze jedną ważną zaletą tej zupy jest to, że naprawdę łatwo się ją przygotowuje.
Składniki:
2 marchewki,
2 łodygi selera naciowego,
2 średnie cebule,
2 ząbki czosnku,
800 g kalafiora,
2 łyżki oliwy,
200 g sera cheddar (ja akurat nie miałam tego gatunku sera i dodałam edamski - wyszło całkiem smacznie)
2 warzywne kostki bulionowe,
odrobina soli, świeżo zmielony pieprz,
1 łyżeczka musztardy angielskiej,
opcjonalnie gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania marchewek i pokrojenia ich na grube plastry. Następnie kroimy na plasterki seler naciowy i czosnek. Obieramy i siekamy cebule i jeszcze kroimy kalafior na półtora centymetrowe plastry.
Na średnim ogniu ustawiamy duży garnek do którego wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Całość gotujemy ok 10 min.(aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu) pod uchyloną pokrywką. Warzywa mieszamy od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.
Po upływie tych 10 minut w dzbanku robimy bulion z dwóch kostek warzywnych i 1,8 litra wody. Bulion wlewamy do warzyw, całość musimy dobrze wymieszać i zagotować.
Jeśli zupa się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut pod przykryciem.
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy całość pieprzem i solą, dodajemy starty ser i musztardę. Na koniec koniecznie miksujemy zupę na gładki mus. Gotowe :) zupę można podać z podsmażonym boczkiem (to wersja dla mięsożerców:) - czyli dla mnie.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz