13 lutego 2012

Walentynkowe bezy:)

Jutro Walentynki - czyli świetna okazja do zrobienia czegoś słodkiego.
Moja propozycja to bezy w kształcie serduszek.
Bezowe serduszka to takie słodkie "małe co nieco" :) w sam raz na walentynki.

Składniki:
4 białka (białka powinny mieć temperaturę pokojową:),
szczypta soli,
250 g cukru pudru,
rękaw cukierniczy do wykonania wzoru:),
barwnik spożywczy jeśli ktoś zapragnie kolorowych serduszek:)

Przygotowanie:
Białka  ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę. Kiedy białka są już ubite na sztywno do całości dodajemy po jednej łyżce cukier puder - całość cały czas ubijamy(na koniec można dodać barwnik spożywczy). Teraz musimy blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy  bezowe serduszka :) Bezy wkładamy do pieca nagrzanego do 90 C i pieczemy czy raczej suszymy ok. 1 godziny. 

 
 Smacznego !!!                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz