18 września 2012

Muffiny z dynią i rozmarynem.


Z dyni którą ostatnio kupiłam udało mi się zrobić nie tylko zupę, upiekłam też muffiny. Tym razem muffiny na słono z dynią i dodatkiem rozmarynu. Takie muffinki to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i przekąskę. Muffinki dyniowe polecam wszystkim którzy narzekają na śniadaniową nudę:) - bo świetnie zastępują kanapki. Przepis pochodzi z programu "Pieczenie jest łatwe" Lorraine Pascale.



Składniki:
2gałązki rozmarynu (posiekane),
180 g mąki,
130 g mąki razowej,
2 jajka,
240 g ugotowanej i pokrojonej w kostkę dyni,
100 ml jogurtu naturalnego,
275 ml mleka,
60 ml oleju roślinnego,
3 łyżki miodu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
pestki dyni,
szczypta soli,

Przygotowanie:
Zaczynamy od przesiania mąki razowej - robimy to w zasadzie po to żeby oddzielić mąkę od otrębów, które wykorzystamy jako dekorację muffinek. Do miski z przesianymi dwoma rodzajami mąki dodajemy pozostałe suche składniki, czyli: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i drobno posiekany rozmaryn, wszystko mieszamy. W osobnej misce umieszczamy mokre składniki. Jajka delikatnie ubijamy i dodajemy ugotowaną dynię, jogurt naturalny, mleko, olej i miód. Wszystkie mokre składniki delikatnie mieszamy i wlewamy do suchych. Podobno muffinki po upieczeniu nie będą twarde i zbite jeśli łącząc suche składniki z mokrymi przemieszamy je maksymalnie osiem razy:) Składniki nie muszą być dokładnie wymieszane!
Płynne ciasto przelewamy do formy i każdą z muffinek dekorujemy otrębami, cząstkami  i pestkami dyni. Całość pieczemy około 20 -25 minut w 200 C. Po upieczeniu muffiny trzeba wystudzić i zjeść:)



SMACZNEGO !!!

2 komentarze: