3 października 2012

Zapiekanka z fetą i brokułami.

Przepis na zapiekankę z fetą i brokułami znalazłam 
we wrześniowym numerze miesięcznika "Kuchnia". 
Ta zapiekanka świetnie sprawdza się na ciepło jak i na zimno 
- my zjedliśmy zapiekankę na śniadanie zastępując nią chleb. 
Wyszło nam takie 3 w jednym :) - w jednej kromce 
były warzywa, nabiał i błonnik Polecam!!!

Składniki:
200 g chleba razowego,
200 g fety,
200 g brokułów,
4 jajka,
200ml mleka,
4 łyżki mąki,
80 g czarnych oliwek (wydrylowanych),
1 łyżeczka tymianku,
sól i pieprz.

Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia w kostki o półcentymetrowym boku chleba, sera i brokułów (brokuły trzeba raczej podzielić na małe różyczki:). Mokre składniki czyli lekko ubite jajka i mleko mieszamy w dużej misce razem z mąką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Do połączonych jajek i mleka dodajemy pozostałe składniki wszystko delikatnie ze sobą mieszamy (chodzi o to żeby zachować kształt kostki chleba i sera). 
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekankę przykrywamy papierem do pieczenia też z wierzchu. Całość pieczemy około 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do180 C. 
Aby ładnie zrumienić zapiekankę - na 10 minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć papier z góry zapiekanki. 
My zjedliśmy zapiekankę na zimno zamiast chleba - co pozwoliło nam zwyciężyć ze śniadaniową nudą:) Polecam także na ciepło.



SMACZNEGO !!!

1 komentarz:

  1. Super pomysł, jeszcze nie spotkałam się z taką zapiekanką, wygląda pysznie, w weekend więcej czasu więc może zrobię jutro, ja tylko zamiast fety używam serka Bałkańskiego(np. z lidla), nie jest taki słony, pycha:)

    OdpowiedzUsuń