7 października 2012

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej.

Ostatnio spodziewałam się gości - bardzo miłych gości:) Chciałam ich ugościć czymś smacznym ale nie wymagającym długotrwałych przygotowań. Szukając jakiegoś ciekawego pomysłu znalazłam przepis na filet z kurczaka ze szpinakiem w szynce parmeńskiej.

Składniki:
4 łyżki oliwy,
cebula,
50 dag liści świeżego szpinaku (ja użyłam mrożonych liści szpinaku),
2 - 3 ząbki czosnku,
sól,pieprz,
10 dag mozzarelli,
4 piersi kurczaka (niezbyt dużych),
8 - 10 plastrów szynki parmeńskiej (zamiennie można stosować cienko pokrojony boczek wędzony).

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Ja wykorzystałam mrożone liście szpinaku, więc na samym początku przygotowałam szpinak zgodnie ze wskazówkami z opakowania szpinaku. Kiedy szpinak jest już gotowy i odsączony na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i zgnieciony czosnek. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak . Szpinak doprawiamy solą i pieprzem do smaku - odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu do szpinaku trzeba dodać mozzarellę (ser mozzarella kroimy w kostkę). Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na momencik. 
Mięso ostrożnie posypujemy solą i pieprzem - naprawdę delikatnie ponieważ szynka parmeńska dodatkowo może je zasolić.  W każdym z filetów robimy nacięcie w formie kieszonki. Do kieszonek nakładamy farsz ze szpinaku, kieszonek nie spinamy! 
Rolę spinacza będzie pełnić szynka parmeńska (choć wiem z doświadczenia że cienko pokrojony boczek też się sprawdzi). 
Szynkę układamy w taki sposób aby jeden plaster nachodził na następny (na jeden filet będziemy potrzebowali koło 2 - 3 plastry szynki). Na jednej ze stron plastra powstałego z szynki układamy filet z szpinakową kieszonką i dość ciasno zawijamy. 
Gotowe filety układamy w żaroodpornym naczyniu i delikatnie polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 25 minut.
Najpiękniejszy w tej potrawie jest aromatyczny smak jaki szynka parmeńska i szpinak nadaje filetom  i możliwość wcześniejszego przygotowania bez wpływu na walory smakowe. Polecam:)


SMACZNEGO!!!

1 komentarz: