31 października 2012

Pizza z mozarellą, szynką i figami

To kolejny przepis który ściągnęłam od pani Lorraine Pascal.
Połączenie słodkiego smaku fig i słonego smaku 
szynki jest naprawdę mistrzowskie.
Taka pizza plus czerwone wino to świetny
 pomysł na spotkanie ze znajomymi:)

Składniki na dużą pizzę:
500 g mąki (ja użyłam mąki do pizzy),
2 łyżeczki soli,
5 g suchych drożdży w proszku,
290 ml ciepłej wody,
60 ml oliwy,
około 6 plastrów szynki prosciutto,
6 surowych fig,
2 kulki sera mozzarella,
przecier pomidorowy,
pęczek bazylii,
oliwa, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Zaczynamy od tego, że do miski wsypujemy mąkę. Na środku mąki robimy dołek do którego wrzucamy sól, drożdże, wlewamy ciepłą wodę i oliwę. Całość najpierw mieszamy widelcem później ciasto wyrabiamy (ręcznie przez około 10 minut, jeśli jesteście uzbrojeni w roboty kuchenne to czas wyrabiania ciasta zmniejsza się o połowę).  Ciasto będzie dobrze wyrobione kiedy będzie sprężyste. Po wyrobieniu ciasto trzeba odłożyć na 30 - 40 minut w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto na pizzę wyrośnie i stanie się puszyste trzeba je rozwałkować na blaszce na której pizza będzie się piekła. 
Kształt pizzy może być dowolny, ważne jest tylko to żeby po rozwałkowaniu nakłuć pizzę w kilku miejscach widelcem - chodzi o to żeby pizza zbyt mocno nie wyrosła. 
Całą powierzchnie pizzy smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie na pizzy układamy mozzarellę (w plasterkach albo w odrywanych kawałkach),  szynkę i ćwiartki figi. Figi wyglądają i smakują cudownie. 
Na pizzę przed upieczeniem dodaję około 3 figi pocięte na ćwiartki resztę dodaję już po upieczeniu (zestawienie upieczonych fig z surowymi jest przepyszne i bardzo ciekawe - polecam) Na sam koniec wszystko delikatnie solimy i pieprzymy. 
Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 - 25 minut.  Po upieczeniu na pizzy układamy pozostałe figi i listki bazylii.i delikatnie skropić całość oliwą.Pizza z figami, mozzarellą i szynką plus dobre wino równa się świetna impreza:)



 SMACZNEGO !!!



To wersja bez szynki - specjalnie dla mojego męża :)







1 komentarz: