To kolejny przepis który ściągnęłam od pani Lorraine Pascal.
Połączenie słodkiego smaku fig i słonego smaku
szynki jest naprawdę mistrzowskie.
szynki jest naprawdę mistrzowskie.
Taka pizza plus czerwone wino to świetny
pomysł na spotkanie ze znajomymi:)
pomysł na spotkanie ze znajomymi:)
Składniki na dużą pizzę:
500 g mąki (ja użyłam mąki do pizzy),
2 łyżeczki soli,
5 g suchych drożdży w proszku,
290 ml ciepłej wody,
60 ml oliwy,
około 6 plastrów szynki prosciutto,
6 surowych fig,
2 kulki sera mozzarella,
przecier pomidorowy,
pęczek bazylii,
oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zaczynamy od tego, że do miski wsypujemy mąkę. Na środku mąki robimy dołek do którego wrzucamy sól, drożdże, wlewamy ciepłą wodę i oliwę. Całość najpierw mieszamy widelcem później ciasto wyrabiamy (ręcznie przez około 10 minut, jeśli jesteście uzbrojeni w roboty kuchenne to czas wyrabiania ciasta zmniejsza się o połowę). Ciasto będzie dobrze wyrobione kiedy będzie sprężyste. Po wyrobieniu ciasto trzeba odłożyć na 30 - 40 minut w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto na pizzę wyrośnie i stanie się puszyste trzeba je rozwałkować na blaszce na której pizza będzie się piekła.
Kształt pizzy może być dowolny, ważne jest tylko to żeby po rozwałkowaniu nakłuć pizzę w kilku miejscach widelcem - chodzi o to żeby pizza zbyt mocno nie wyrosła.
Całą powierzchnie pizzy smarujemy przecierem pomidorowym. Następnie na pizzy układamy mozzarellę (w plasterkach albo w odrywanych kawałkach), szynkę i ćwiartki figi. Figi wyglądają i smakują cudownie.
Na pizzę przed upieczeniem dodaję około 3 figi pocięte na ćwiartki resztę dodaję już po upieczeniu (zestawienie upieczonych fig z surowymi jest przepyszne i bardzo ciekawe - polecam) Na sam koniec wszystko delikatnie solimy i pieprzymy.
Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 - 25 minut. Po upieczeniu na pizzy układamy pozostałe figi i listki bazylii.i delikatnie skropić całość oliwą.Pizza z figami, mozzarellą i szynką plus dobre wino równa się świetna impreza:)
SMACZNEGO !!!
To wersja bez szynki - specjalnie dla mojego męża :)
rewelacyjne pizze. Musiała smakować wybornie.
OdpowiedzUsuń