Jesienią uwielbiam jeść zupy - zwłaszcza rozgrzewające i sycące .
Taka właśnie jest zupa z czerwonej soczewicy,
doskonała na chłodny dzień a do tego bardzo łatwo
i szybko można ją przygotować.
i szybko można ją przygotować.
Jednym słowem - zupa idealna:)
Składniki:
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oliwy,
1 duża marchewka,
200 g czerwonej soczewicy,
1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych),
1 litr bulionu warzywnego (bulion warzywny można zastąpić np. rosołem),
1/2 łyżeczki chili, (ilość tak naprawdę zależy od preferencji)
sól, pieprz,
1 łyżeczka jogurtu,
świeże listki bazylii.
Przygotowanie:
Zaczynamy od tego, że w garnku rozgrzewamy oliwę na której lekko rumiennimy posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Soczewicę dokładnie płuczemy. Następnie do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy marchewkę, soczewicę, pomidory i bulion warzywny. Zupę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy. Kiedy soczewica jest już miękka miksujemy całość blenderem (można to zrobić mniej lub bardziej dokładnie - ja najbardziej lubię kiedy zupa jest kremowa i aksamitnie gładka:))
Zaczynamy od tego, że w garnku rozgrzewamy oliwę na której lekko rumiennimy posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Soczewicę dokładnie płuczemy. Następnie do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy marchewkę, soczewicę, pomidory i bulion warzywny. Zupę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy. Kiedy soczewica jest już miękka miksujemy całość blenderem (można to zrobić mniej lub bardziej dokładnie - ja najbardziej lubię kiedy zupa jest kremowa i aksamitnie gładka:))
Na sam koniec doprawiam zupę solą, pieprzem i chilli. Zupę z soczewicy najchętniej podaję z odrobiną jogurtu i bazylią.Polecam zupę z soczewicy na szybki i sycący posiłek:)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz