21 maja 2013

Naleśniki ze szpinakiem i serem.


Danie na dziś to zapiekane naleśniki ze szpinakiem
 i mieszanką serów.
Naleśniki i szpinak to bardzo smaczne zestawienie:)
Polecam!!!


Składniki na 12 - 14 naleśników:
250 ml mleka,
3 jajka,
120 g mąki,
20 g roztopionego masła,
szczypta soli.

Składniki na farsz:
300 g mrożonego szpinaku lub 600 g świeżego szpinaku,
250 g sera ricotta,
120 mascarpone,
80 g startego parmezanu
2 ząbki czosnku,
50 g masła,
1 łyżka oliwy z oliwek,
szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz.

Przygotowanie:
Gotowanie zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól i roztopione ale już wystudzone masło. Całość mieszamy trzepaczką i rozrzedzamy delikatnie mlekiem uważając żeby nie powstały grudki (na tym etapie najlepiej sprawdza się mikser). Po wymieszaniu ciasto odstawiamy na godzinę.
Czas odpoczynku ciasta naleśnikowego :) można wykorzystać na przygotowanie szpinaku. Szpinak delikatnie smażymy na patelni razem z rozgrzaną oliwą i ząbkiem czosnku przeciętym na pół. Kiedy woda odparuje  ze szpinaku można go doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do wystudzonego szpinaku dodajemy trzy rodzaje startego sera razem z bułką tartą - wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Cieniutkie naleśniki smażymy na klarowanym maśle następnie na każdy nakładamy szpinakowo-serowy farsz i ściśle zwijamy w rulon.
Każdy nafaszerowany naleśnik kroimy na 4 części i każdą z części układamy w żaroodpornej formie. Naleśniki posypujemy parmezanem a na wierzchu układamy małe cząstki masła. Całość zapiekamy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Z takimi zapieczonymi naleśnikami świetnie komponuje się sos serowy albo z kaparami.
Polecam:) 




SMACZNEGO !!!



Czas na szpinak!





4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne naleśniki. Zachęcam do udziału w konkursie polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. kochana, smaka mi narobiłaś :) Napisz jeszcze ile tej mąki do ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale KLOPS!!! Zapomniałam - ale już uzupełniłam przepis - mąki powinno być 120g :)

      Usuń