Jesienią zawsze chodzi za mną cynamonowy smak - w tym roku miałam
wyjątkowe szczęście bo znalazłam przepis na ciasto cynamonowe
i te moje tęsknoty smacznie się spełniły:)
Przepis znalazłam na stronie www.mojewypieki.com.
Cynamonowe ciasto jogurtowe jest przepyszne i aromatyczne a do tego
można je zrobić bez użycia miksera. Bajecznie proste i cynamonowe.
Składniki:
220 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
1 duża łyżka cynamonu,
75 g zmielonych migdałów (ale można w zastępstwie wykorzystać orzechy włoskie),
100 g drobnego cukru,
2 duże jajka
50 g płynnego miodu lub złotego syropu (Golden syrup),
250 ml jogurtu najlepiej greckiego,
150 ml oleju słonecznikowego,
cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
220 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
1 duża łyżka cynamonu,
75 g zmielonych migdałów (ale można w zastępstwie wykorzystać orzechy włoskie),
100 g drobnego cukru,
2 duże jajka
50 g płynnego miodu lub złotego syropu (Golden syrup),
250 ml jogurtu najlepiej greckiego,
150 ml oleju słonecznikowego,
cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Po pierwsze i najważniejsze wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie musimy przygotować sobie dwie miski jedną na składniki suche i drugą (nieco większą) na składniki mokre. Do miski na suche składniki przesiewamy wymieszane wcześniej składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon i zmielone orzechy (migdały albo włoskie).
W drugiej misce mieszamy widelcem do połączenia wszystkie składniki mokre tj.: jajka, miód, jogurt i olej. Następnie do składników mokrych wsypujemy składniki suche i mieszamy widelcem (oczywiście w jednym kierunku:) do połączenia. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem (ja użyłam formy o wymiarach 23 cm x 32 cm - ale tu panuje dowolność, można upiec ciasto także w tortownicy).
Całość pieczemy w temperaturze 175 C przez około 35 minut, albo dłużej do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest już gotowe wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem (cukier lekko się rozpuści i stworzy glazurę na powierzchni ciastka).Polecam!!!
Kawałek Cynamonowego ciasta jogurtowego to idealny dodatek do jesiennej kawy:)
SMACZNEGO !!!
No wspaniałe :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jesienne, cynamonowe ciasta :) musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńMusicie koniecznie spróbować Ciasto jest proste, pyszne i cynamonowe:) Dziękuję za komentarze
OdpowiedzUsuńtakie ciacho to prawdziwe, jesienne pyszności. :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wszystko wygląda! Bardzo tu pysznie u Ciebie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCynamon jest dla mnie taką namiastką Świąt, zawsze mi się przyjemnie kojarzy. A Twoje ciasto pyszne;-)
OdpowiedzUsuńkuszące.
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, po prostu świetnie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam to ciasto wyszło ŚWIETNIE http://kuchnia-w.blogspot.com/2014/05/ciasto-jogurtowe-z-cynamonem-i-migdaami.html
Usuń